angelasmat.blogg.se

Detta är min blogg, om mitt stora intresse, mat och bak. Här kommer jag att dela med mig av min bibel, min receptbok =) Jag kommer också dela med mig av succéer, misslyckanden, tips och råd.

Bounty-kaka!

Publicerad 2013-08-31 12:48:49 i Allmänt,

Idag var det dags för att fylla upp frysen med ännu mera långpannekaka! Det är alltid mycket folk i rullning hos oss, så här måste det finnas fika =)
Den här gången blev det en Bounty-kaka, en chokladkaka med kokossmörkräm och smält choklad ovanpå, och jag delar med mig av receptet till er!
 
 
Bounty-kaka
 

Smeten:

4,5 dl socker  
4 dl vetemjöl  
1,5 tsk vaniljsocker  
3 tsk bakpulver  
4,5 msk kakao  
3 st ägg  
225 gram smält smör eller margarin  
2,25 dl kokande vatten

 
 
Smörkräm:

225 g smält smör
4 dl florsocker
2 ägg
0,75 paket kokos (nästan en hel påse alltså)
 
Garnering:
1 kaka ljus blockchoklad
1,5 msk olja
 
1)  Vispa ägg och socker, tillsätt torrvarorna därefter smör och vatten.
2)  Grädda kakan i smord och bröad långpanna.175 grader 15-20 min. Låt kakan svalna.
3)  Smält smöret till smörkrämem och rör ner resten av ing. Låt svalna.Bred över den kalla kakan.
4) Smält blockchokladen i vattenbad med oljan och bred över kakan.
 
Låt kallna innan du skär upp den, det är enklare att få fina bitar då, antalet bitar beror på hur stora du vill ha =)
 
 
 
Hoppas ni gillar den!
Fridens liljor!
 


 
 

Smulpannekaka!

Publicerad 2013-08-30 16:18:15 i Allmänt,

Japp, ett påhittat namn igen,, men har dom inget namn så blir det så =)
Det här är en långpannekaka som är lite annorlunda än dom klassiska, men ack så god!
 
Gjorde den härom dagen och den har gått hem hos alla som smakat! =)
Den blir som namnet kan avslöja lite smulig, så kan därför också väljas att serveras som lite pajliknande med glass eller vaniljsås, men är minst lika god ensam!
 
Smulpannekaka!
 
 
Deg:
375 gram margarin (rumsvarmt)
11 dl mjöl
4,5 dl socker
4 msk vanillinsocker
1 msk bakpulver
1 msk bikarbonat

Fyllning:
3 ägg
1 burk kesella (a 2 dl), kan använda olika smaker om man vill, jag tog vanilj
2 burkar creme fraiche (a 2 dl styck, den feta varianten)
3 dl socker
1 msk vanillinsocker

Gör så här: Blanda ingredienserna till degen och arbeta ihop.
Tryck ut drygt hälften i en bakplåtsklädd långpanna. Tryck ihop ganska bra.
Rör samman ingredienserna till fyllningen och häll den över degbotten i långpannan (ca 35x42 cm) smula resten av degen ovanpå.
Grädda i ca 30 minuter i 200 grader.
Storleken på bitarna du skär upp bestämmer du själv!
 
 
 

Langos!

Publicerad 2013-08-27 20:57:58 i Allmänt,

Hej på Er!
I helgen har det varit strömmingsleken här i stan, och så klart har vi då ätit langos, som är en liten favorit här hemma.
Vi brukar göra det själva lite nu och då, så jag delar med mig av receptet här, så kan ni testa ni med om det faller på läppen! =)
 
Langos

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 stor kokt potatis, riven
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
1 dl mjöl till utbak
olja till fritering i kastrull, eller i fritös
 
1) Rör ut jästen i det ljumma vattnet.
Blanda med riven potatis, salt och mjöl.
Arbeta till en slät, blank och ganska lös deg.
 
2) Jäs degen i 35 minuter.
 
3) Arbeta in lite mer mjöl i degen, dela i 8 bitar.
Kavla ut till ca 10-15 cm i diameter.
Jäs dem ca 10 minuter på mjölat bakplåtspapper.
 
4) Hetta upp oljan, som ska fylla 3-4 cm i tjockbottnad panna eller gryta om ni inte använder fritös.
 
5) Fritera någon minut på varje sida tills brödet fått en gyllenbrun färg.
 
Detta brukar vi ha ovanpå,
vi smälter lite vitlökssmör över hela, saltar lite, creme fraiche på det sen hackad skinka, hackad röd lök och riven ost.
Eller, vitlökssmör, salt, creme fraiche, räkor, hackad röd lök och rom.
 
Mycket gott!
 
Jag lånar en bild från google för att ni ska se resultatet, jag har ingen egen, men ska komma ihåg att knäppa nästa gång vi gör här hemma =)
 
 

Det goda mjölbrödet!

Publicerad 2013-08-22 22:22:00 i Allmänt,

Här kommer ett recept på ett MYCKET gott bröd, påminner lite om ciabatta!
Det är så otroligt enkelt att baka att det nästan är löjligt!
Jag har haft det med i krönikan tidigare, men tar med det här för er som missat, lätt värt att prova!
Here it goes,
 
Det goda mjölbrödet

5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 gram jäst (1/2 paket)
2 tsk salt
1 msk honung eller strösocker
12,5 dl mjöl
+ lite mjöl till utbakningen
 
1) Arbeta snabbt ihop den LÖSA degen. Strö över ett par matskedar mjöl och låt jäsa 1 - 1 1/2 timme.
 
2) Värm ugnen till 240 -250 grader.
 
3) Strö ut 1/2 - 1 dl mjöl på bakbordet och stjälp FÖRSIKTIGT upp degen. KNÅDA INTE!
Jäsbubblorna ska vara kvar.
 
4) Strö över lite mjöl och platta till degen lite.
 
5) Dela upp i bitar och lägg på bakplåtspapper. Skär med degskrapa eller kniv. Olikformade och kladdiga.
 
6) Grädda i mitten av ugnen ca 17-20 minuter. Svalna UTAN bakduk.
 
Jag har ingen egen bild utan lånar en från google för att ni ska se det färdiga resultatet!
 
Väl mött!
 

Lördagsmiddag!

Publicerad 2013-08-17 19:41:38 i Allmänt,

Gokväll!
Tänkte dela med mig av vår lördagsmiddag här hemma!
 
Jag har inget speciellt namn på den här rätten, utan vi kallar den för mums-kyckling!
Den innehåller både det ena och det andra, och är tusan så god!
Så här har ni ett recept att gå efter, jag höftar jämt när jag lagar mat, men jag ska försöka precisera mig så mycket som möjligt nu, men smaka av, smaka av, smaka av, det är nyckeln det!
Jag gjorde till 8 personer, så nu skriver jag för det, halvera så får ni för fyra =)
 
Mums-kyckling
 

8 kycklingfiléer
2 pkt skivad bacon
1 burk soltorkade tomater, ca 200 g
2 färska tomater
2 tärningar grönsaksbuljong
2 msk stark ajvar
1 stor röd lök
1 dl vatten
1/ 2 dl olja
2 burkar creme bonjour grekisk vitlök
5 dl creme fraiche
riven ost
 
Så här gjorde jag:
Dela filéerna NÄSTAN helt igenom.
Krydda med svartpeppar, salt och cayennepeppar och gnid in det runtom på kycklingen.
Fyll med 1/4 dels burk vitlöksost
Linda 2 skivor bacon runt varje filé.
Lägg i smord ugnsform.
Stek i ugnen på 200 grader ca 15-20 minuter, skär ett snitt i största filéen och kolla så att vätskan är klar, då är filéerna klara.
Medan filéerna är i ugnen gör du följande.
Ta fram en kastrull, häll i olja, soltorkade tomaterna, klyftade vanliga tomaterna, löken, som du också klyftar, buljongen, ajvar och vatten. Låt koka upp och puttra ca 10 minuter.
Mixa sedan allting direkt i kastrullen, blanda sedan ner 5 dl creme fraiche.
 
När kycklingen är klar, häller du av vätskan som bildats i formen, och häll sedan på såsen över filéerna, sen strör du över den rivna osten.
Gratinera i ugnen tills osten är som du vill ha den.
 
Servera med ris, pasta eller klyftpotatis och en god sallad.
 
Här följer lite bilder!
 
 
 
Ha det gott alla,
fridens!

Nicer dicer plus!!

Publicerad 2013-08-13 20:24:51 i Allmänt,

Men vilken grej jag har införskaffat mig!! Nicer dicer plus!
Har alltid skrattat åt alla tv-shop-reklamer och trott att jag ALDRIG skulle beställa något därifrån, men efter att ha kollat oändligt många gånger på denna reklam för att hitta något dåligt med den, var jag helt enkelt tvungen att beställa den och prova, och vilken grej!! Den är huuuur bra som helst!
Idag till exempel, gjorde jag kasslergratäng, och så klart en sallad till, och tusan vad snabbt det gick att hacka allting!
Jag stavade potatisen däri, och tjopp så var det klart! Förr har jag stått med sån handvevsgrej, med en skiva som snurrar, men det här var tusen gånger effektivare! Sen gjorde jag den snabbaste sallad jag någonsin gjort!
Här kommer lite bilder!
 
 
 
Kanonbra var den!!
 
Häromdagen gjorde jag också riddarkaka, och idag var min svärmor här och fikade och eftersom den föll henne på läppen, lovade jag att lägga ut receptet här!
 
Så här kommer det Riggan =)
 
Riddarkaka
Gräddas på 200 grader 15-20 minuter, ska gräddas ytterligare med glasyren på.
 

Botten:
4 st ägg  
6 dl socker   
150 gram smör eller margarin, rumsvarmt  
3 dl vetemjöl   
1 dl kakao
 
2 tsk vaniljsocker   
2 krm salt  
 
Glasyr:
2 dl socker
 
1 dl sirap   
1,5 dl grädde   
75 gram smör eller margarin  
200 gram  kokosflingor
 
1) Vispa ägg och socker pösigt.
 
2) Klicka i smöret och rör i resten av ingredienserna.
 
3) Bred ut i långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda ca 15-20 minuter på 200 grader.
 
4) Gör under tiden glasyren. Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i fem minuter.
 
5) Rör i kokosen.
 
6) När kakan gräddats ca 15-20 minuter, bred då glasyren över kakan och grädda ytterligare
10 minuter tills glasyren blir gyllenbrun.
 
7) Skär i bitar, går utmärkt att frysa.
 
 
 

 
 

Noahs blandsaft!

Publicerad 2013-08-10 22:01:07 i Allmänt,

Heeelt inne i syltning och saftning nu =))
Idag komponerade vi ihop en saft på det som fanns, så det blev följande;
3 liter hallon
1 liter blåbär
2 citroner
 
Blanda bären och skivad citron i en kastrull, koka i tio minuter och
pressa samtidigt bären mot kastrullväggen.
Häll sedan upp i silduk och låt rinna av i ca 30 minuter.
 
Mät sedan upp hur mycket silad saft du har, jag hade 2 liter
och till det räknar jag 6 dl strösocker per silad liter saft, så i mitt
fall blev det 12 dl socker. Koka upp detta och låt koka tills sockret
löst sig. Blanda efteråt i 1 tsk flytande atamon per liter.
 

Den blev supergod! Citronen gjorde verkligen en liten höjning!
Tyvärr knäppte jag inga kort, men det såg i princip ut som förra omgången saft jag
gjorde, förutom lite ändring av bär =))
 
Imorgon kommer SöderhamnsNytt, där har ni de två första nya recepten för hösten, hoppas Ni vill testa
något av dom!
 
Fridens liljor!

Mormorskaka!

Publicerad 2013-08-09 19:01:25 i Allmänt,

Fredag idag, och i alla de flesta hemmen någon form av fredagsmys skulle jag tro =)
Här har vi precis haft tacosfredag!
Men det recept jag vill dela med mig av idag kommer från förmiddagen. Mormor skulle komma på besök och min son Noah och jag skulle baka en kaka att bjuda på, och vi ville göra nåt lite speciellt.
Så vi gjorde något som vi döpte till mormorskaka. En vanlig sockerkaka i botten, sen gjorde vi en marängsmet ovanpå och toppade med blåbär, det blev jättegott!
 
Så här kommer recept och bilder!
 
Momorskaka
150 g smör eller margarin
2 dl strösocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 dl mjöl
1/2 dl mjölk
 
Vispa ihop margarin och socker. Tillsätt sen äggen ett i taget och vispa.
Tillsätt sedan resten och rör ihop.
 
Efter det smörade vi och hade kokos runt kanterna i en form, vi hade i den lite tjocka smeten och tryckte ut den.
 
Sen gjorde vi marängsmeten:
Vispa 2 äggvitor till ett hårt skum,
vänd ner 2 dl strösocker
bred sen över kakan.
Toppa med blåbär.
 
Grädda på 175 grader 30-40 minuter.
Vi lade på folie efter en stund för att inte bränna marängen.
 
 
 
Nu är det bubbelbadsdags här hemma!
Ha en härlig helg alla!
Fridens liljor!
 

 

Suringspremiär!

Publicerad 2013-08-08 14:03:16 i Allmänt,

Japp, som rubriken lyder blir det suringspremiär här hemma idag! Min familj och min mans familj kommer och käkar, kommer bli supertrevligt!
Så idag har jag gjort en skaldjurspaj som jag också tänkte ställa fram, så det blir lite mer matigt liksom, och jag vill gärna dela med mig av receptet till Er!
 
Skaldjurspaj;
Pajdeg
150 gram 
1,5 dl 
2,5 dl 

Fyllning
5 st
1 burk färska räkor
1 burk färska kräftor
2 dl  creme fraiche
1,5 msk  Hummerfond
3 msk  finhackad dill
 

Tillagning

1. Mixa ihop degen. Ställ den i kylen att vila, ca 30 minuter.

2. Skala under tiden de kokta äggen och hacka dem grovt.
Skala räkorna.

3. Rör ut crème fraiche med fond och dill. Blanda i de grovt hackade äggen och räkorna.

4. Tryck ut degen i en pajform, 23 cm i diameter och nagga den.

5. Förgrädda pajskalet i 200° i 8-10 min.

6. Slå fyllningen i det förgräddade pajskalet.
Strö över riven ost.

7. Färdiggrädda pajen tills den får en gyllenbrun yta, ca 25 min.
 
Vill man, kan man som jag gjorde idag använda färdig pajdeg, en smördeg jag köper på rulle,
men obs, det finns två olika, och använd den till mat, inte till bärpajer och sånt.
 
 
 
Ha det gott!
Fridens liljor!

Tårtor!

Publicerad 2013-08-07 22:31:49 i Allmänt,

Idag tänkte jag inte bjuda på något speciellt recept, utan lite tårt-inspiration! Det här är tårtor jag gjort och jag hoppas Ni hittar nåt ni gillar och kanske vill testa göra själva!
 
 
Om ni blev lite sugna på tårta efter att ha kikat på bilderna, har jag lyckats ;)
 
Fridens!
 

Gele, sylt och saft!

Publicerad 2013-08-06 22:05:40 i Allmänt,

Dom senaste dagarna har bestått av syltning och saftning på hög nivå!
I förrgår kokade jag drottningsylt, igår rödvinbärsgele och idag saft på röda vinbär och blåbär. Allt blev jättebra!
Drottningsylten var hur enkel som helst, det finns ju så många bra genvägar nu för tiden! Jag använde istället för vanligt socker, syltsocker, som innehåller pektin, vilket är det ämne som gör att sylten tjocknar. I kartiga bär finns oftast så mycket pektin att du inte behöver tillsätta mer, men i mogna bär kan det vara bra att skvätta i lite extra.
 
Drottningsylten gjorde jag så här:
 
4 liter (2 kg) hallon
2 liter (1 kg) blåbär
2 kg Syltsocker
 
( Det blir ca 3 liter sylt)
 
Jag blandade allt i en stor kastrull och kokade under omrörning i ca 5 minuter. Man ska vara noga med att skumma, i ärlighetens namn har jag ingen aning om varför, men har fått lära mig det av farmor, att man ska skumma allt vad det går!
Efter sylten kokat klart blandade jag i atamon, som är ett konserveringsmedel. Jag använder flytande atamon för enkelhetens skull. Till sylt beräknar jag 1 tsk/ färdig liter sylt, så i detta fall blev det då 3 tsk flytande atamon.
 
Efter det hällde jag upp på uppvärmda burkar, det måste man göra innan så inte burkarna spricker när man häller upp den heta sylten. Sylten kan verka lös till en början, men ha förtröstan, den drar i de allra flesta fall ihop sig, och gör den det INTE, kan man alltid koka om den och ha i förtjockningsmedel!
 
 
Igår var det sen dags för gelé! Tyvärr har jag inga bilder från det, men receptet delar jag med mig av iaf!
Även här gjorde jag det himla enkelt för mig! Jag slängde i alla vinbär, orepade (på kvist), sköljda i en stor kastrull. Hällde på 1 dl vatten per liter bär. Jag hade 7 liter bär, alltså blev det 7 dl vatten.
Sen kokade jag upp och mosade bären i kastrullen. Använd gärna potatisstomp eller nåt sånt. Eller tryck med en stor slev eller sked mot kastrullväggen. Gör så under ca 1-2 minuter.
Efter det satte jag upp silduken över en annan kastrull och hällde upp, där fick det stå och rinna av sig ett tag. Pressa gärna ur så mycket som möjligt så du får så mycket smak som möjligt.
Sen när du har din fruktsaft, kolla hur många liter det är, och gör sedan det enklaste av allt!
Ha i GELESOCKER MULTI! Vilken fantastisk uppfinning! Du behöver ALDRIG mer oroa dig för att gelén inte ska gå ihop!
Beräkna 9 dl socker per silad liter saft. Koka upp saft och socker tills sockret löst sig.
Efter det kokat, ha i flytande atamon för att konservera lite. Även här tar jag 1 tsk per silad liter saft.
Anledningen till att man alltid har i atamon EFTER det är klart, beror på att vid kokning försvinner atamonet.
 
Och slutligen idag, blev det ju som sagt röda vinbär/blåbärssaft! Jag hade aldrig provat den kombinationen tidigare, men tog det jag hade tillgång till och då blev det så här =)
 
Jag kokade upp  4 liter röda vinbär och 2 liter blåbär. Även här lämnade jag bären orepade, dock sköljda.
Jag lät det koka i ca 10 minuter.
Efter det fick det rinna av i silduk.
När jag fått klart hur många liter silad saft jag hade, beräknade jag sockret. 2 dl per liter. Låt sedan koka ca 10 minuter igen, tills sockret löst sig helt.
Efter det hade jag så klart i atamon =) Men till saft beräknar man bara 1/2 tsk per liter silad saft.
När du blandat i det är det färdigt att hälla upp på varma flaskor.
 
 
Jag och min son Noah har iofs bakat en väldigt god kaka iag med, men det receptet tänkte jag ta med i nästa krönika, så det håller jag på ett tag till ;)
 
Ha det gott alla,
fridens!
 

Välkommen vänner och främlingar!

Publicerad 2013-08-05 22:40:53 i Allmänt,

Så gör jag det igen, skapar en blogg, men den här gången tänkte jag gå in på en lite mer
annorlunda bana än tidigare. Det här ska bli min inspirationsblogg, där jag lägger ut mina succéer, misslyckanden, tips och råd i köket.
De recept som varje vecka publiceras i SöderhamnsNytt, kommer jag sen att lägga ut här med.
Och jag tar gärna emot tips och tricks från er med via mail eller kommentarer!
Hur som haver, jag ser fram emot att dela mina kökserfarenheter med Er!
 
Välkommen till min blogg.
Fridens liljor!

Om

Min profilbild

Jag är en gift tjej som har två underbara busgrabbar och en hund som varit min följeslagare de sista 13 åren. Vi bor i ett hus där köket är mitt bästa rum och där jag förmodligen spenderar mest tid. Mat och bak är mitt stora intresse. Jag är också matkrönikör för SöderhamnsNytt.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela