Langos!
Hej på Er!
I helgen har det varit strömmingsleken här i stan, och så klart har vi då ätit langos, som är en liten favorit här hemma.
Vi brukar göra det själva lite nu och då, så jag delar med mig av receptet här, så kan ni testa ni med om det faller på läppen! =)
Langos
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 stor kokt potatis, riven
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
1 dl mjöl till utbak
olja till fritering i kastrull, eller i fritös
1) Rör ut jästen i det ljumma vattnet.
Blanda med riven potatis, salt och mjöl.
Arbeta till en slät, blank och ganska lös deg.
2) Jäs degen i 35 minuter.
3) Arbeta in lite mer mjöl i degen, dela i 8 bitar.
Kavla ut till ca 10-15 cm i diameter.
Jäs dem ca 10 minuter på mjölat bakplåtspapper.
4) Hetta upp oljan, som ska fylla 3-4 cm i tjockbottnad panna eller gryta om ni inte använder fritös.
5) Fritera någon minut på varje sida tills brödet fått en gyllenbrun färg.
Detta brukar vi ha ovanpå,
vi smälter lite vitlökssmör över hela, saltar lite, creme fraiche på det sen hackad skinka, hackad röd lök och riven ost.
Eller, vitlökssmör, salt, creme fraiche, räkor, hackad röd lök och rom.
Mycket gott!
Jag lånar en bild från google för att ni ska se resultatet, jag har ingen egen, men ska komma ihåg att knäppa nästa gång vi gör här hemma =)
