angelasmat.blogg.se

Detta är min blogg, om mitt stora intresse, mat och bak. Här kommer jag att dela med mig av min bibel, min receptbok =) Jag kommer också dela med mig av succéer, misslyckanden, tips och råd.

Gele, sylt och saft!

Publicerad 2013-08-06 22:05:40 i Allmänt,

Dom senaste dagarna har bestått av syltning och saftning på hög nivå!
I förrgår kokade jag drottningsylt, igår rödvinbärsgele och idag saft på röda vinbär och blåbär. Allt blev jättebra!
Drottningsylten var hur enkel som helst, det finns ju så många bra genvägar nu för tiden! Jag använde istället för vanligt socker, syltsocker, som innehåller pektin, vilket är det ämne som gör att sylten tjocknar. I kartiga bär finns oftast så mycket pektin att du inte behöver tillsätta mer, men i mogna bär kan det vara bra att skvätta i lite extra.
 
Drottningsylten gjorde jag så här:
 
4 liter (2 kg) hallon
2 liter (1 kg) blåbär
2 kg Syltsocker
 
( Det blir ca 3 liter sylt)
 
Jag blandade allt i en stor kastrull och kokade under omrörning i ca 5 minuter. Man ska vara noga med att skumma, i ärlighetens namn har jag ingen aning om varför, men har fått lära mig det av farmor, att man ska skumma allt vad det går!
Efter sylten kokat klart blandade jag i atamon, som är ett konserveringsmedel. Jag använder flytande atamon för enkelhetens skull. Till sylt beräknar jag 1 tsk/ färdig liter sylt, så i detta fall blev det då 3 tsk flytande atamon.
 
Efter det hällde jag upp på uppvärmda burkar, det måste man göra innan så inte burkarna spricker när man häller upp den heta sylten. Sylten kan verka lös till en början, men ha förtröstan, den drar i de allra flesta fall ihop sig, och gör den det INTE, kan man alltid koka om den och ha i förtjockningsmedel!
 
 
Igår var det sen dags för gelé! Tyvärr har jag inga bilder från det, men receptet delar jag med mig av iaf!
Även här gjorde jag det himla enkelt för mig! Jag slängde i alla vinbär, orepade (på kvist), sköljda i en stor kastrull. Hällde på 1 dl vatten per liter bär. Jag hade 7 liter bär, alltså blev det 7 dl vatten.
Sen kokade jag upp och mosade bären i kastrullen. Använd gärna potatisstomp eller nåt sånt. Eller tryck med en stor slev eller sked mot kastrullväggen. Gör så under ca 1-2 minuter.
Efter det satte jag upp silduken över en annan kastrull och hällde upp, där fick det stå och rinna av sig ett tag. Pressa gärna ur så mycket som möjligt så du får så mycket smak som möjligt.
Sen när du har din fruktsaft, kolla hur många liter det är, och gör sedan det enklaste av allt!
Ha i GELESOCKER MULTI! Vilken fantastisk uppfinning! Du behöver ALDRIG mer oroa dig för att gelén inte ska gå ihop!
Beräkna 9 dl socker per silad liter saft. Koka upp saft och socker tills sockret löst sig.
Efter det kokat, ha i flytande atamon för att konservera lite. Även här tar jag 1 tsk per silad liter saft.
Anledningen till att man alltid har i atamon EFTER det är klart, beror på att vid kokning försvinner atamonet.
 
Och slutligen idag, blev det ju som sagt röda vinbär/blåbärssaft! Jag hade aldrig provat den kombinationen tidigare, men tog det jag hade tillgång till och då blev det så här =)
 
Jag kokade upp  4 liter röda vinbär och 2 liter blåbär. Även här lämnade jag bären orepade, dock sköljda.
Jag lät det koka i ca 10 minuter.
Efter det fick det rinna av i silduk.
När jag fått klart hur många liter silad saft jag hade, beräknade jag sockret. 2 dl per liter. Låt sedan koka ca 10 minuter igen, tills sockret löst sig helt.
Efter det hade jag så klart i atamon =) Men till saft beräknar man bara 1/2 tsk per liter silad saft.
När du blandat i det är det färdigt att hälla upp på varma flaskor.
 
 
Jag och min son Noah har iofs bakat en väldigt god kaka iag med, men det receptet tänkte jag ta med i nästa krönika, så det håller jag på ett tag till ;)
 
Ha det gott alla,
fridens!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Jag är en gift tjej som har två underbara busgrabbar och en hund som varit min följeslagare de sista 13 åren. Vi bor i ett hus där köket är mitt bästa rum och där jag förmodligen spenderar mest tid. Mat och bak är mitt stora intresse. Jag är också matkrönikör för SöderhamnsNytt.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela