angelasmat.blogg.se

Detta är min blogg, om mitt stora intresse, mat och bak. Här kommer jag att dela med mig av min bibel, min receptbok =) Jag kommer också dela med mig av succéer, misslyckanden, tips och råd.

Tårtbotten!

Publicerad 2014-06-19 10:16:19 i Allmänt,

Hej på er!!
Nu var det väldigt längesedan jag skrev. Tappade bort bloggen lite där ett tag, men nu ska jag försöka ta mig tiden till att uppdatera den kontinuerligt.
Den här veckan kommer ett recept på en sommartårta i min krönika i Söderhamnsnytt, och jag tänkte att jag skulle dela med mig här av receptet på den lätta och goda tårtbotten jag använder.
Den bygger på lika-delar-sättet.
 
Jag bakar den så här:
 
Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg
 
 

Ta fram 3 lika stora glas. Knäck äggen i ett av dom.

Mät sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp lika mycket mjöl

Ersätt en tredjedel av vetemjölet med potatismjöl,

I mjölglaset blandar du ännu ner bakpulver: 1 tsk till 2-3 ägg, 1,5 tsk till 4-5 ägg och 2 tsk till 6 ägg.

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och socker länge, det skall bli riktigt vitt och pösigt. Blanda sen ner mjölblandningen försikigt. Häll i smord och bröad form och grädda på nedersta falsen i 20 minuter för 2 ägg, 25-30 minuter för 3-4 ägg och 35-40 minuter för 5-6 ägg. För att få botten högre brukar jag dela ett bakplåspapper och ställa efter kanten i formen så det når hela vägen runt, då blir kanten på formen högre och botten kan byggas uppåt medan den gräddas.

Känn på botten med t.ex. en tändsticka när du tror att den är färdig, tändstickan skall vara torr när botten är färdig.

Kom också ihåg att inte öppna ungsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop.

Låt botten stå och svalna en stund (15 minuter) i sin form innan du tar bort sidorna om du har en springform, eller stjälper upp den från en vanlig rund form.

Skär sedan botten i önskad storlek på delningarna, man kan förenkla med att markera med tandpetare runtom för att få lagren jämna.

Ha en härlig midsommar!

Fridens liljor!

.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Jag är en gift tjej som har två underbara busgrabbar och en hund som varit min följeslagare de sista 13 åren. Vi bor i ett hus där köket är mitt bästa rum och där jag förmodligen spenderar mest tid. Mat och bak är mitt stora intresse. Jag är också matkrönikör för SöderhamnsNytt.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela