Potatiskaka
Potatiskaka
5 st bakpotatis(ar), stora
1 msk maizena
200 gram parmesanost
2 msk basilika, färsk, finstrimlad
1 msk körvel, finstrimlad ( kan så klart hoppas över om man inte gillar körvel )
1 tsk timjan
salt och peppar
1. Sätt ugnen på 185 grader.
2. Skala och riv potatisen och parmesanosten grovt i en. Blanda potatis, parmesanost, basilika, körvel, timjan och maizenamjöl i en stor bunke. Smaka av med salt och peppar.
3. Pressa ut vätskan från potatisblandningen och fyll formen. Snyggt är att göra i avlånga sockerkaksformar om man vill få snygga skivor sen, eller i såna muffinsformar av plåt, då får man färdiga portioner direkt,, ta dom lite större då, med sex platser i varje plåt. Placera ett smörpapper ovanpå potatiskakan och ställ en tung form eller annat ugnståligt tungt material ovanpå för att potatiskakan ska ligga under press när den gräddas.
4. Grädda potatiskakan i mitten av ugnen i ca 60 minuter. När potatiskakan är klar så ska den kallna under press i kylskåpet minst 2 timmar. Det är för att man ska kunna skära upp potatiskakan i fina skivor. Det går också bra att förbereda kakan dagen innan.