angelasmat.blogg.se

Detta är min blogg, om mitt stora intresse, mat och bak. Här kommer jag att dela med mig av min bibel, min receptbok =) Jag kommer också dela med mig av succéer, misslyckanden, tips och råd.

Mat och bak!

Publicerad 2013-09-03 23:14:37 i Allmänt,

Idag blir det minsann två recept! Först gjorde jag nämligen kycklinggratäng till middag, och senare ikväll bakade jag en kaka som fröknarna på dagis ska få kalasa på imorgon!
Jag testade lite nya saker, och det verkade funka bra så vi testar vad dom tycker iaf!
 
Här kommer iaf recepten!
Lycka till!
 
Angelas kycklinggratäng
 
1 kg kycklingfilé skuren i småbitar
2 pkt bacon, strimlad
1 burk skivade champinjoner
salt
svartpeppar
cayennepeppar
5 dl creme fraiche, tjocka varianten
1 dl grädde
2 dl riven ost, gärna västerbotten eller parmesan
4 msk Chilisås
2 stora vitlöksklyftor, pressade
4 - 5 msk kycklingfond
 
1) Stek kycklingen, bacon och champinjoner, salta och peppra,
2) Lägg i en ugnsfast form.
3) Blanda creme fraiche, grädde, ost, chilisås, vitlök och fond.
   Smaka av med salt och peppar om du tycker att det behövs. Häll röran över kycklingen, baconet och  champinjonerna. Gratinera i 225 grader tills gratängen fått fin färg. Servera med sallad och ris.
 
 
Haha,, bilden var kanske inte den mest smickrande, men tusan så gott det är!
 
Sen då, kakan jag gjorde ikväll, det var ju ett litet hopkok av sånt som fanns hemma det, och den är ju till fröknarna, och den är lite rosa, så vi kan kalla den för "Frökenkaka".
 
Angelas frökenkaka
 

3 ägg
2 kkp strösocker
2 1/2 kkp vetemjöl
125 g smält margarin
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 burk kesella hallon
1 1/2 dl frysta eller färska hallon
 
1) Vispa ägg och socker pösigt.
2) Blanda i allt utom kesellan  och hallonen och rör ihop.
3) Rör lite snabbt i kesellan i smeten.
4) Häll upp i smord form eller täckt med bakplåtspapper.
5) Lägg hallonen ovanpå kakan, sätt in i ugnen och grädda på 175 grader ca 20-30 minuter.
6) Ta ut kakan när den är klar och låt svalna lite,,,, sen gjorde jag en glasyr, och här blir det lite tokigt, för jag mätte ju inte hur mycket jag tog av allt! Men börja med florsockret,  ca 4 dl florsocker, sen ville jag ha lite hallonsmak även här, så istället för bara vatten, började jag smälta ut florsockret i hallonsaft, och när det blivit en ganska tjock smet, smakade jag av, och kände att den var LITE stark, så jag tog en skvätt vatten, typ en matsked och rörde ut mera med. Här kan man ju styra som man vill. Blir det för lös, ta mera florsocker, blir den för tjock, ta mer saft eller vatten.
Häll ut glasyren och sprid ut över kakan. Ha sedan kokos eller strössel av något slag ovanpå.
Skär bitar efter den storlek du vill ha.
 
 
 
Hoppas det ska smaka!
Fridens!
 

Kommentarer

Postat av: Elin

Publicerad 2013-09-05 08:39:40

Vad betyder kkp??

Svar: Åh, det skulle jag så klart ha förtydligat! Kkp betyder kaffekopp! Och ett mått kaffekopp är cirka 1,5 dl om man gör om det till deciliter!
angelasmat.blogg.se

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Jag är en gift tjej som har två underbara busgrabbar och en hund som varit min följeslagare de sista 13 åren. Vi bor i ett hus där köket är mitt bästa rum och där jag förmodligen spenderar mest tid. Mat och bak är mitt stora intresse. Jag är också matkrönikör för SöderhamnsNytt.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela