Kokosbollar, perfekta för allergiker!
Hello!
Nu var det ett tag sen iaf! Men det blir så där ibland, emellanåt tar barn och hushåll lite mer tid och då får bloggningen stryka på foten.
Sen sist har vi hunnit fått hem renkött som tagits reda på och frysts in, så endera dagen kommer det lite recept på renkött med.
Och snart är det dags för 2-årskalas här hemma med, så det lär komma lite bakrecept emellanåt =))
I alla fall så kommer jag idag bjuda på ett recept som är perfekt att göra om man ska ha med något på dagis eller skolan eller något sånt då det är varken laktos eller gluten i, dock är det äggvita.
Det blir som skumrutor liksom men kallas för kokosbollar.
Vill man göra det lite festligare kan man också ha i karamellfärg, men strunta då i kakaon som ska blandas med kokosen, och ha bara vanlig vit kokos istället.
Kokosbollar
ca 20 st
4 1/2 dl strösocker
3/4 dl florsocker
1 äggvita
1 1/2 dl kallt vatten
1 1/2 msk gelatinpulver
1 1/2 dl kokhett vatten
Garnering:
4-5 dl kokosflingor
1 msk kakao
1) Blanda strösockret, florsockret, äggvitan och det kalla vattnet i en skål. Rör ut gelatinpulvret i det heta vattnet. Tillsätt detta i sockerblandningen.
2) Vispa alltsammans med elvisp ca 30 minuter till pösig smet. Tillsätt i början karamellfärgen om så önskar.
3) Blanda samman kokos och kakaopulvret. Sikta det om det är klumpigt. Häll lite i botten av en långpanna, 20x30 cm.
4) Häll i smeten. Strö över ett lager kokos.
5) Låt smeten stå kallt tills den stelnat. Skär den i bitar, ca 4x5 cm stora. Doppa snittytorna i resten av kokosblandningen tills bitarna är täckta runtom. Lägg dom på bakplåtspapper i en burk med papper mellan lagren med, förvaras svalt. Kan frysas utan problem!
Supergoda!
