Bröd i lergryta!
Idag har jag bakat bröd i lergryta, som ska avnjutas till en wok senare idag!
Så jag bjuder på bröd-receptet här!
Bröd i lergryta
25 gram jäst
5 dl vatten
1/2 dl olja
2 tsk salt
1,5 liter mjöl
1) Smula sönder jästen i en bunke, värm vattnet till 37 grader och blanda i oljan.
Häll i lite av degspadet över jästen och rör ut den tills den är helt upplöst. Tillsätt sedan resten av vätskan, saltet och NÄSTAN allt mjölet. Arbeta ihop degen med maskin eller degkrokar på elvisp i fem minuter.
2) Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme. Låt samtidigt lergrytan ligga i blöt.
3) När degen jäst klart, ta upp grytan ur vattnet och olja in den invändigt, locket också. Knåda sedan degen med resten av mjölet och gör till en limpa och lägg i grytan. Locket på. Ställ in grytan i en kall ugn och vrid på 200 grader, grädda i en timme.
Stjälp upp brödet och låt svalna i bakduk.


