Saffranscheesecake
Saffranscheesecake
( lika här blir det en stor "tårta" som du får skära bitar av vid servering )
Pepparkaksbotten
300 g pepparkakor
75 g smör
Cheesecakesmeten
4 st ägg
1 1/2 dl socker
200 g Philadephiaostost
4 dl grädde
1 kuvert saffran (0,5 g)
Gör så här
Pepparkaksbotten;
Klä insidan av en springform med plastfolie.
Smällt smöret.
Mixa eller krossa pepparkakorna fint.
Blanda pepparkakorna och det smällt smör till en jämn smet och täck botten av springformen med geggan. Packa inte så hårt, utan bara platta ut lite.
Låt pepparkaksbottnen vila i frysen minst 1 timme.
Smeten;
Separera äggulor och vitor i vars sin skål.
Vispa gulorna ihop och socker tills det blivigt pösigt, tillsätt osten.
Vispa grädden fluffig ihop med saffranen och vänd ner i äggsmeten.
Vispa äggvitan till skum och vänd försiktigt ner i äggsmeten.
Häll ner äggsmeten i springformen och låt stå ett dygn eller tills cheesecaken stelnat.
Dekorera med lite krossade pepparkakor om du vill.
