angelasmat.blogg.se

Detta är min blogg, om mitt stora intresse, mat och bak. Här kommer jag att dela med mig av min bibel, min receptbok =) Jag kommer också dela med mig av succéer, misslyckanden, tips och råd.

Fläskfilé wellington

Publicerad 2013-12-31 12:00:00 i Allmänt,

Första gången jag gjorde den här rätten gjorde jag oxfilé wellington,, men det föll mig inte riktigt i smaken, jag har nu kommit på att det faktiskt är oxfilén jag inte är så förtjust i, så nu får det bli med fläskfilé hemma hos oss!

Servera gärna med potatiskaka! Finns massa goda recept på det, men bjuder på ett bra imorgon!

Fläskfilé wellington

4 port

600 g fläskfilé

1 msk smör

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 paket smördeg

Duxellmassa;

500 g färska champinjoner

300 g rökt sidfläsk eller skinka

6 st schalottenlökar

4 msk tomatpuré

0.5 dl hackad färsk timjan

3 nypor vetemjöl att reda av med

 

Putsa filén fri från hinnor. Bryn den väl runt om i stekpanna, ca 5 minuter. Krydda. Ta upp och låt kallna helt i kylskåp.

Gör under tiden duxellmassan;

Finhacka champinjonerna, det rökta sidfläsket och löken fint. Lägg ner i en gryta och låt koka ihop så att all vätska är nästan borta.

Lägg i tomatpurén och koka i 10-15 min till.

Pudra över mjölet och smaka av med salt och peppar samt nyhackad timjan. Ställ och låt svalna.

Lägg ut smördegsplattan, ca 25 x 30 cm (för 4 port). Lägg på filén och fördela fyllningen ovanpå.

Pensla ytterkanterna på degen med ägg. Vik upp degen så att skarvarna går omlott på ovansidan. Vik upp kortsidorna och nyp ihop tills paketet är helt tätt.

Lägg paketet på ett ugnssäkert fat. Gör 2-3 hål i degen (som "skorstenar"). Pensla och garnera ev med utskurna degbitar. Pensla även garneringen och ställ fatet kallt så att degen får vila i 15-20 minuter.

Sätt ugnen på 225°C.

Grädda paketet i nederdelen av ugnen i ca 30 minuter.

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Jag är en gift tjej som har två underbara busgrabbar och en hund som varit min följeslagare de sista 13 åren. Vi bor i ett hus där köket är mitt bästa rum och där jag förmodligen spenderar mest tid. Mat och bak är mitt stora intresse. Jag är också matkrönikör för SöderhamnsNytt.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela