Fläskfilé wellington
Första gången jag gjorde den här rätten gjorde jag oxfilé wellington,, men det föll mig inte riktigt i smaken, jag har nu kommit på att det faktiskt är oxfilén jag inte är så förtjust i, så nu får det bli med fläskfilé hemma hos oss!
Servera gärna med potatiskaka! Finns massa goda recept på det, men bjuder på ett bra imorgon!
Fläskfilé wellington
4 port
600 g fläskfilé
1 msk smör
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 paket smördeg
Duxellmassa;
500 g färska champinjoner
300 g rökt sidfläsk eller skinka
6 st schalottenlökar
4 msk tomatpuré
0.5 dl hackad färsk timjan
3 nypor vetemjöl att reda av med
Putsa filén fri från hinnor. Bryn den väl runt om i stekpanna, ca 5 minuter. Krydda. Ta upp och låt kallna helt i kylskåp.
Gör under tiden duxellmassan;
Finhacka champinjonerna, det rökta sidfläsket och löken fint. Lägg ner i en gryta och låt koka ihop så att all vätska är nästan borta.
Lägg i tomatpurén och koka i 10-15 min till.
Pudra över mjölet och smaka av med salt och peppar samt nyhackad timjan. Ställ och låt svalna.
Lägg ut smördegsplattan, ca 25 x 30 cm (för 4 port). Lägg på filén och fördela fyllningen ovanpå.
Pensla ytterkanterna på degen med ägg. Vik upp degen så att skarvarna går omlott på ovansidan. Vik upp kortsidorna och nyp ihop tills paketet är helt tätt.
Lägg paketet på ett ugnssäkert fat. Gör 2-3 hål i degen (som "skorstenar"). Pensla och garnera ev med utskurna degbitar. Pensla även garneringen och ställ fatet kallt så att degen får vila i 15-20 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Grädda paketet i nederdelen av ugnen i ca 30 minuter.
