angelasmat.blogg.se

Detta är min blogg, om mitt stora intresse, mat och bak. Här kommer jag att dela med mig av min bibel, min receptbok =) Jag kommer också dela med mig av succéer, misslyckanden, tips och råd.

Renstek i lergryta!

Publicerad 2013-09-29 20:48:50 i Allmänt,

Japp, härom dagen gjorde jag då renstek, och i lergryta så klart då, eftersom jag tycker det är så fantastiskt lämpligt. Det som blev tokigt var att i det recept jag följde, stod det att en stek på den vikt jag hade, skulle stå i ugnen på 200 grader i 2 1/2 timme, och köttet ska vara ca 70 grader när det är klart stod det också,,,,
så klockan ett på dagen ställde jag in lergrytan med steken i ugnen och åkte för att hämta min son på dagis,,, när jag sen kom hem efter två timmar, var steken redan uppe i 94 grader. I flygande fläng kastade jag ut steken från ugnen och började ösa den som tusan för att kunna rädda den från att bli för torr tänkte jag!
Sen fram till middagen var jag helt säker på att jag förstört steken,, men ta mig tusan, den var supermör och supergod,,, så jag vet inte riktigt om jag hade velat haft den i 70 grader faktiskt,,, kanske 80 iaf,,, jag får prova mig fram där helt enkelt.
Så mitt råd angående tiden i ugnen är att bestämma hur röd eller välstekt ni vill ha köttet och gå efter det,,, 65 grader är ganska rött, och 90 grader är väldigt klart, så testa er fram lite =)
Ni har en någorlunda måttstock att gå efter iaf!
 
Till steken serverade jag hemmagjord potatismos och en sås som jag gjorde på skyn från steken, samt lade jag till grädde, outspädd svartvinbärssaft och viltfond, sirap,och så klart salt och peppar. Den blev supergod!
Till all sky från steken hade jag i 5 dl grädde, ca 3 msk outspädd svartvinbärssaft, 1 msk sirap och 1/2 dl viltfond.
 
Här kommer receptet på steken!
 
1  kg  Renstek; benfri
1  dl  Outspädd svartvinbärssaft
1/2  dl  Balsamvinäger
2  Lagerblad; smulade
4  Enbär; lätt krossade
1/2  tsk  Timjan
1/2  tsk  Rosépeppar
1  Köttbuljongtärning
2  Krm grovmald svartpeppar
1  dl  Rapsolja; eller matolja
salt
2 gula lökar
2 morötter
 
1) Blanda allt utom steken, morötterna, löken och oljan i en tjockbottnad kastrull, sjud i en tjockbottnad kastrull till 2/3 delar av den ursprungliga vätskemängden. Låt svalna och tillsätt oljan.
 
2) Salta och peppra runtom och lägg sen rensteken i grytan, glöm inte att lergrytan måste ligga i blöt ca 15 minuter innan du kan använda den, klyfta löken och lägg runtom och slå den kokta vätskan över.
 
3) Sätt ugnen på 200 grader och ställ in grytan med steken.
 
4) Här bestämmer du ju nu själv hur många grader du vill ha, och beroende på det, hur lång tid det ska ta, mitt råd är att ha en kött-termometer, börja kolla efter en timme hur mycket den är upp i håll koll efter det. Satsa på typ 80 grader första gången om du inte tycker om rött kött.
 
När steken sen är klar, häller du av skyn i en kastrull och gör sås på den!
Kanongott!!
 
 
 
 
 
 

Köttsoppa!

Publicerad 2013-09-28 21:27:55 i Allmänt,

Idag har jag, tro det eller ej, kokat köttsoppa för första gången i mitt liv! Jag äter själv inte köttsoppa så gärna så det har liksom aldrig blivit att jag gjort det heller, men nu har jag en man som tycker mycket om det, och då blev det för hans skull idag!
Vi fick ju renkött förra helgen, så jag använde ben och köttet på benen, samt grytbitar från den.
 
Så här gjorde jag;
Först kokade jag märgbenen och kött i vatten, ca 4 liter vatten, tre stora märgben och ca 400 gram grytbitar.
I vattnet hade jag också i ett gäng vitpepperkorn, ca 8-10 stycken, 5 lagerblad och salt.
Detta lät jag koka i ca 2 timmar.
 
Efter det tog jag upp köttet ur buljongen, silade av den och hällde tillbaka i kastrullen.
Då hade jag i mina hackade grönsaker, jag hade valt:
4 morötter
6 potatisar
2 gula lökar
1 medelstor palsternacka
1 medelstor kålrot
 
Detta lät jag koka ungefär en halvtimme medan jag plockade av köttet från benen och
skar småbitar av grytbitarna.
 
Mot slutet saltade och pepprade jag mer, både svartpeppar och vitpeppar,  hade i 2 köttbuljongtärningar, 1 grönsaksbuljongtärning och ca 4 msk kalvbuljong.
Lät detta koka in cirka 10 minuter.
Alldeles innan servering hade jag i köttet igen och ca 1 dl hackad persilja.
 
Eftersom jag gjorde väldigt mycket soppa blev det så klart allmän utdelning som vanligt, så både min man, min farbror och min svärmor berömde den, och jag hoppas dom var ärliga då, eftersom det är dom som tycker om köttsoppa =))
 
Hur som, så var det ett bra första försök iaf!
 
Ha det gott!
 
 
 

Kokosbollar, perfekta för allergiker!

Publicerad 2013-09-24 15:43:40 i Allmänt,

Hello!
Nu var det ett tag sen iaf! Men det blir så där ibland, emellanåt tar barn och hushåll lite mer tid och då får bloggningen stryka på foten.
Sen sist har vi hunnit fått hem renkött som tagits reda på och frysts in, så endera dagen kommer det lite recept på renkött med.
Och snart är det dags för 2-årskalas här hemma med, så det lär komma lite bakrecept emellanåt =))
 
I alla fall så kommer jag idag bjuda på ett recept som är perfekt att göra om man ska ha med något på dagis eller skolan eller något sånt då det är varken laktos eller gluten i, dock är det äggvita.

Det blir som skumrutor liksom men kallas för kokosbollar.

Vill man göra det lite festligare kan man också ha i karamellfärg, men strunta då i kakaon som ska blandas med kokosen, och ha bara vanlig vit kokos istället.
 
Kokosbollar

ca 20 st
4 1/2 dl strösocker
3/4 dl florsocker
1 äggvita
1 1/2 dl kallt vatten
1 1/2 msk gelatinpulver
1 1/2 dl kokhett vatten
 
Garnering:
4-5 dl kokosflingor
1 msk kakao
 
1) Blanda strösockret, florsockret, äggvitan och det kalla vattnet i en skål. Rör ut gelatinpulvret i det heta vattnet. Tillsätt detta i sockerblandningen.
2) Vispa alltsammans med elvisp ca 30 minuter till pösig smet. Tillsätt i början karamellfärgen om så önskar.
3) Blanda samman kokos och kakaopulvret. Sikta det om det är klumpigt. Häll lite i botten av en långpanna, 20x30 cm.
4) Häll i smeten. Strö över ett lager kokos.
5) Låt smeten stå kallt tills den stelnat. Skär den i bitar, ca 4x5 cm stora. Doppa snittytorna i resten av kokosblandningen tills bitarna är täckta runtom. Lägg dom på bakplåtspapper i en burk med papper mellan lagren med, förvaras svalt. Kan frysas utan problem!
 
Supergoda!
 
 

 
 

Köttfärsrullar i het sås!

Publicerad 2013-09-17 15:29:55 i Allmänt,

Här kommer ett snabblagat och enkelt recept som faktiskt ändå är ganska roligt och himla gott att bjuda på!
Det är Köttfärsrullar i het sås, och man kan välja om man vill servera ris eller potatis i någon form till!
Det är chipotlepasta i såsen och det gör att den får den lite starka rökiga smaken.
 
Jag har ingen bild, så ni får hålla tillgodo med bara receptet den här gången också =)
 
Köttfärsrullar i het sås, 4 personer

400 g köttfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk malen spiskummin
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl creme fraiche
färsk koriander eller persilja
 
Sås:
1 gul lök
smör
1 burk krossade tomater
1 köttbuljongtärning
2 tsk chipotlepasta
1 dl creme fraiche
 
1) Börja med såsen. Skala och hacka löken. Fräs den i smör i en kastrull. Tillsätt övrigt och låt koka i ca 5 minuter.
 
2) Blanda allt utom persilja och rör till en jämn smet. Forma färsen till ovala bullar, järpar. Stek runtom i stekpanna i 8 minuter. Lägg ner dem i såsen och strö över koriander eller persilja. Servera med ris eller potatis och så klart en god sallad =)
 
Mycket gott!

Barnens mac & cheese

Publicerad 2013-09-14 21:28:39 i Allmänt,

Brukar göra en lite annorlunda mac & cheese här hemma, som går hem HUR bra som helst hos alla barn.
Jag har tyvärr ingen bild, så ni får hålla till godo med receptet =)
 
Barnens Mac & Cheese
 
Koka makaroner för fyra personer
Skär varm korv, falukorv, bacon eller kassler i bitar, stek på. Ha både och av något om du vill.
Koka broccoli, så mycket du själv vill ha i.
 
Gör sedan en ostsås:
 
50 g margarin el 1/2 dl flytande margarin
4 msk mjöl
5 dl grädde
3 dl mjölk
1 påse cheddar ost
1 påse vanlig riven ost
Du kan i princip ta vilken ost du vill, och hur mycket du vill beroende på hur mycket smak du vill ha.
2 tärningar grönsaksbuljong
cayennepeppar
svartpeppar
 
Smält margarinet och blanda i mjölet, sen mjölk och grädde, koka tills det tjocknar på tillsammans med buljongtärningarna och kryddorna.
Smält sist i osten.
 
Smöra en form, häll i broccolin, korven, baconet eller kasslern, makaronerna, och häll sedan såsen på. Blanda runt allt.
 
Skär sedan 3 skivor formfranska i tärningar, stek snabbt på i margarin, häll över allting i formen.
Gratinera i ugnen på 200 grader till önskad färg.
 
Verkligen supergott! Lämpligt att göra tidigare och bara värma när man vill äta.
Vill man, kan man också grovriva morötter och blanda i.
Testa! Detta är bara min variant, du kan säkert fixa till den precis som du vill!
 
Fridens liljor!

Pulled Pork

Publicerad 2013-09-13 14:03:54 i Allmänt,

Ja idag är det fredagsmiddag så klart, och idag blir det Pulled Pork.
Isärdraget fläskkött som lagats under lååååååång tid på låg temperatur. Köttet blir då otroligt mört och faller lätt isär.
Man kan äta det på oändligt många sätt, många äter det med hamburgerbröd och såna tillbehör, eller med klyftpotatis, men här hemma äter vi det antingen istället för köttfärs till tacos, eller i fajitabröd.
 
Idag gör jag först köttet i ugnen under dagen, sen rullar jag in det i fajitabröd, lägger det i en ungsform, häller lite av köttspadet över och har sedan på riven ost. Detta gratinerar jag i ugnen. Sedan serveras det med guacamole eller creme fraiche, tacosås och grönsallad. Mycket gott.
 
Pulled Pork

ca 1-1,2 kg fläskkarré i bit
5 vitlöksklyftor
1 flaska bbq-sås, gärna med hickorysmak, typ Santa Marias
2 gula lökar
1 dl vatten
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 100 grader.
Salta och peppra köttet och gnid in runtom.
Lägg i en smord gjutjärnsgryta.
Klyfta löken i stora bitar, skala vitlöksklyftorna och tryck sönder dom med kniven. Lägg detta runt köttet.
Häll bbq-såsen över allting och ha sedan i 1 dl vatten i flaskan, skaka ur det sista och häll över.
Ställ in i ugnen och låt stå i 8 timmar.
Jag brukar dock vända på köttet en gång efter 4 timmar.
 
 
Otroligt gott och lätt att göra! Sköter sig självt =)
Ha nu en härlig fredag och hoppas Ni alla får njuta av något gott!
 
Fridens liljor!
 

Hallonglass

Publicerad 2013-09-12 21:41:16 i Allmänt,

Varje år får mina föräldrar otroligt mycket hallon, och jag får så klart vara med och plocka så jag klarar mig till nästa år =) Så det blir saft, sylt och sen styckefryser jag resten.
För när som helst under året, kan det vara roligt att kunna plocka fram och använda i bakning eller till smoothies eller som i det här fallet, till glass! Otroligt gott recept!
 
Så prova vettja!
 
Hallonglass

4 dl vispgrädde
4 ägg
5 - 6 msk florsocker
1 dl hallonsylt
300 gram frysta hallon
 
1) Vispa grädden hårt.
2) Separera gulorna från vitorna, vispa sedan ihop gulorna med florsocker och sylt till en jämn smet.
3) Blanda grädde med äggblandningen och vänd försiktigt ner hallonen.
4) Vispa vitorna till ett hårt skum och blanda försiktigt ned i smeten.
5) Klä en form med plastfolie, avlång sockerkaksform är kalasbra att använda!
6) Häll smeten i formen och ställ i frysen i minst fyra timmar.
Garnera gärna med några fina blad citronmeliss och lite hallon, servera.
 
 

Supergoda biffar i tomatsås!

Publicerad 2013-09-12 00:42:00 i Allmänt,

Ibland lyckas man bara!
Jag har varit lite bunden hemma nu då jag har två sjuka små gossar,, så igår när jag skulle göra köttfärsbiffar fick jag helt enkelt klara mig på det jag hade hemma,, och det blev så himla bra!
Så jag delar med mig av receptet och försöker få till måtten så exakta som möjligt, men som sagt, det blev ett ihopsläng av sånt som fanns kvar, så använd det som en måttstock, men smaka själva av om ni vill ha starkare.
 
Angelas biffar i tomatsås,  12 stycken.
 

1 kg köttfärs
1/2 burk mildas smaksatta creme fraiche, vitlök och örter
1 dl grädde
3 msk kalvfond
1/2 påse cevapicci kryddpåse
1 dl hackad persilja
salt
peppar
 
Blanda ihop hela köttfärsblandningen. Dela i 12 delar och gör till biffar som du
lägger på en bricka och låter vila ett par timmar, gärna över dagen om möjligt.
När det är dags för stekning, stek i stekpanna så du får en fin stekyta på biffarna,
lägg i smord form eller plåt och stek klart i ugnen på 200 grader, ca 15 minuter.
 
Tomatsåsen:
2 gula lökar
4 färska tomater
4 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
1 burk eller tetra krossade tomater
1 dl vitt vin
3msk chilisås
1 msk tomatpuré
salt
peppar
timjan
oregano
basilika
 
Hacka löken och tomaterna fint, svetta tillsammans med oljan i en panna. Pressa i vitlöken och låt svettas ihop.
Häll i krossade tomaterna, chilisåsen, tomatpurén och vinet. Salta och peppra efter smak.
Tillsätt också resten av kryddorna efter smak, exempelvis 1 tsk timjan, 1 tsk oregano. 1 tsk basilika.
Låt såsen koka ihop ca en halvtimme. Häll sedan över biffarna i ugnsformen.
Servera med ris.
 
När jag kokade riset, hade jag i lite kycklingfond, curry och grönsaksbuljong i risvattnet, blir mycket gott då!
Lycka till!
 
 
 
 

 
 

Variant på brödet!

Publicerad 2013-09-11 16:28:37 i Allmänt,

Tjosan!
Har två hängiga barn här hemma, så just nu har det inte funnits så mycket tid för bloggning, men ska skriva ett inlägg med världens godaste biffar ikväll!
Men i alla fall, orsaken till att jag gör ett snabbt inlägg nu, är att jag vill tipsa om vad man kan göra med lergryte-brödet!
Imorse när jag bakade det, bytte jag ut den vanliga oljan mot olivolja med vitlök och chili, och det blev kalasbra!! Perfekt om man vill ha ett lite festligt bröd att bjuda på till middag eller så!
 
Så nu vet ni det ;)
Vi hörs senare!

Bröd i lergryta!

Publicerad 2013-09-08 12:28:19 i Allmänt,

Idag har jag bakat bröd i lergryta, som ska avnjutas till en wok senare idag!
Så jag bjuder på bröd-receptet här!
 
Bröd i lergryta
 
25 gram jäst
5 dl vatten
1/2 dl olja
2 tsk salt
1,5 liter mjöl
 
1) Smula sönder jästen i en bunke, värm vattnet till 37 grader och blanda i oljan.
Häll i lite av degspadet över jästen och rör ut den tills den är helt upplöst. Tillsätt sedan resten av vätskan, saltet och NÄSTAN allt mjölet. Arbeta ihop degen med maskin eller degkrokar på elvisp i fem minuter.
 
2) Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme. Låt samtidigt lergrytan ligga i blöt.
 
3) När degen jäst klart, ta upp grytan ur vattnet och olja in den invändigt, locket också. Knåda sedan degen med resten av mjölet och gör till en limpa och lägg i grytan. Locket på. Ställ in grytan i en kall ugn och vrid på 200 grader, grädda i en timme.
Stjälp upp brödet och låt svalna i bakduk.
 
 
 

Ugnsstekt falukorv!

Publicerad 2013-09-05 20:30:41 i Allmänt,

Halloj gott folk!
Idag bjöd vi svärfar på mat, och då blev det ugnsstekt falukorv och potatis!
 
Så jag bjuder Er på receptet också då =)
 
Angelas ugnsstekta falukorv
 
1 ring falukorv
2 lökar, röd eller gul, skivad
ca 2 dl bostongurka
3  tomater, klyftade
5 dl grädde
5 msk chilisås
1/2 dl sweet chili sås
1/2 dl ketchup
vitpeppar
salt
lite ost
 
Gör så här;
1) Smöra en form och skär falukorven NÄSTAN ända ner, den ska fortfarande hänga ihop i botten, men vara som skivor upptill. Lägg korven i formen.
2) Lägg i varannan skivöppning en klick bostongurka och i varannan skivöppning skivad lök.
3) Lägg resten av löken som blir kvar och de klyftade tomaterna runtom i formen.
Sätt in formen i ugnen och låt stå ca 15-20 minuter på 200 grader.
4) Gör sen såsen;
Jag häller allt i en tillbringare med tätslutande lock. alltså, grädde, chilisås, sweet chili-sås, ketchup, och pepprar efter smak med vitpeppar och salt.
Jag sätter på locket på tillbringaren och skakar ihop det.
5) Ta efter 15-20 minuter (beroende på hur stekt du vill ha korven) ut formen, lägg ostskivor över korven och häll sen på såsen över allting, Sätt tillbaka in i ugnen och grädda ca 10 minuter till, så gräddsåsen blir synbart varm.
Servera med potatis, potatismos eller för all del ris och en god sallad!
 
 
 
 
Och så klart tog jag ju ingen bild på slutliga resultatet, men ni fattar =)
Fridens!
 
 
 
 

Mat och bak!

Publicerad 2013-09-03 23:14:37 i Allmänt,

Idag blir det minsann två recept! Först gjorde jag nämligen kycklinggratäng till middag, och senare ikväll bakade jag en kaka som fröknarna på dagis ska få kalasa på imorgon!
Jag testade lite nya saker, och det verkade funka bra så vi testar vad dom tycker iaf!
 
Här kommer iaf recepten!
Lycka till!
 
Angelas kycklinggratäng
 
1 kg kycklingfilé skuren i småbitar
2 pkt bacon, strimlad
1 burk skivade champinjoner
salt
svartpeppar
cayennepeppar
5 dl creme fraiche, tjocka varianten
1 dl grädde
2 dl riven ost, gärna västerbotten eller parmesan
4 msk Chilisås
2 stora vitlöksklyftor, pressade
4 - 5 msk kycklingfond
 
1) Stek kycklingen, bacon och champinjoner, salta och peppra,
2) Lägg i en ugnsfast form.
3) Blanda creme fraiche, grädde, ost, chilisås, vitlök och fond.
   Smaka av med salt och peppar om du tycker att det behövs. Häll röran över kycklingen, baconet och  champinjonerna. Gratinera i 225 grader tills gratängen fått fin färg. Servera med sallad och ris.
 
 
Haha,, bilden var kanske inte den mest smickrande, men tusan så gott det är!
 
Sen då, kakan jag gjorde ikväll, det var ju ett litet hopkok av sånt som fanns hemma det, och den är ju till fröknarna, och den är lite rosa, så vi kan kalla den för "Frökenkaka".
 
Angelas frökenkaka
 

3 ägg
2 kkp strösocker
2 1/2 kkp vetemjöl
125 g smält margarin
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 burk kesella hallon
1 1/2 dl frysta eller färska hallon
 
1) Vispa ägg och socker pösigt.
2) Blanda i allt utom kesellan  och hallonen och rör ihop.
3) Rör lite snabbt i kesellan i smeten.
4) Häll upp i smord form eller täckt med bakplåtspapper.
5) Lägg hallonen ovanpå kakan, sätt in i ugnen och grädda på 175 grader ca 20-30 minuter.
6) Ta ut kakan när den är klar och låt svalna lite,,,, sen gjorde jag en glasyr, och här blir det lite tokigt, för jag mätte ju inte hur mycket jag tog av allt! Men börja med florsockret,  ca 4 dl florsocker, sen ville jag ha lite hallonsmak även här, så istället för bara vatten, började jag smälta ut florsockret i hallonsaft, och när det blivit en ganska tjock smet, smakade jag av, och kände att den var LITE stark, så jag tog en skvätt vatten, typ en matsked och rörde ut mera med. Här kan man ju styra som man vill. Blir det för lös, ta mera florsocker, blir den för tjock, ta mer saft eller vatten.
Häll ut glasyren och sprid ut över kakan. Ha sedan kokos eller strössel av något slag ovanpå.
Skär bitar efter den storlek du vill ha.
 
 
 
Hoppas det ska smaka!
Fridens!
 

Om

Min profilbild

Jag är en gift tjej som har två underbara busgrabbar och en hund som varit min följeslagare de sista 13 åren. Vi bor i ett hus där köket är mitt bästa rum och där jag förmodligen spenderar mest tid. Mat och bak är mitt stora intresse. Jag är också matkrönikör för SöderhamnsNytt.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela