angelasmat.blogg.se

Detta är min blogg, om mitt stora intresse, mat och bak. Här kommer jag att dela med mig av min bibel, min receptbok =) Jag kommer också dela med mig av succéer, misslyckanden, tips och råd.

Pepparkaksrulltårta med saffransfyllning

Publicerad 2013-11-30 14:21:00 i Allmänt,

Något vintrigare rulltårta än dom somriga med bär och sylt =)
 
Pepparkaksrulltårta med saffransfyllning
 
Ingredienser smet:
4 st ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskrydda
 
Fyllning:
500 g Kesella vanilj
1 pkt saffran
 
 
1) Sätt ugnen på 225°.
Rör ihop kesella och saffran till fyllningen. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, ca 30 x 40 cm.
 
2) Vispa ägg och socker poröst. Blanda potatismjöl, bakpulver och pepparkakskrydda och rör ner det i smeten. Bred ut smeten i långpannan och grädda genast mitt i ugnen 5 – 7 min.

3) Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Ta bort papperet som kakan gräddats på. Låt kallna. Bred fyllningen över kakan och rulla ihop, förvara i kyl. Skär i bitar före servering.

 

 

Segmjuka nötchokladrutor

Publicerad 2013-11-29 14:07:17 i Allmänt,

Här är en favorit! Görs i långpanna så lämplig som tusan så klart =)
 
Segmjuka nötchokladkakor
 
30 st trekanter
 
200 g rumsvarmt smör
3 dl socker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
 
1 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
50 g hackade hasselnötter
 
Garnering:
150 g hackade hasselnötter
1/2 msk strösocker
1/2 msk kardemumma
 
Sätt ugnen på 200 grader. Klä en långpanna med smort bakplåtspapper.
 
Rör smör och socker poröst, tillsätt äggen, ett i taget. Blanda ner mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker.
Rör ner nötterna sist.
 
Bred smeten i lånpanna och strö över resterande nötter. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Blanda socker och kardemumma och pudra blandningen över kakan när den just tagits ur ugnen.
Skär kakan först i ca 8x8 cm stora rutor, ca 15 stycken blir det. Skär medan den ännu är varm och dela sen rutorna på diagonalen. Låt svalna på galler!
 

Glödhoppor

Publicerad 2013-11-25 19:30:00 i Allmänt,

Igår bakade vi glödhoppor!
Gott som tusan är det och definitivt något ni ska prova om ni inte gjort det tidigare!
 
Glödhoppor
 
1/2 liter fil
2 tsk salt
3 tks bikarbonat
1 kkp sirap
ca 13 dl rågsikt
1 msk brödkryddor (valfritt)
 
Knåd ihop degen, dela i 12 bullar, eller fler om du vill ha mindre bröd.
Kavla sen ut dem tunna.
Gräddas i torr stekpanna på spisen, medelvärme. Går snabbt som tusan, blir lite brunprickiga på bägge sidor, då är dom klara.
 
 

Pepparkaksrutor med frosting!

Publicerad 2013-11-24 22:20:54 i Allmänt,

Hej på er!
Nu var det suuuuperlänge sen jag skrev, men det har varit mycket på slutet, snart jul så lite stök inför det, spelat in halv åtta hos mig, som också tog en hel vecka, tagit reda på kalvkött och donat med massa mer. Men jag älskert =))
Hur som, idag bjuder jag på ett kanongott recept som ni absolut ska prova så här innan jul!
 
Pepparkaksrutor med frosting
 
200 g smör
4 dl socker
4 ägg
3 dl turkisk yoghurt
4 dl vetemjöl
1 påse pepparkakskrydda, 18 gram
2 tsk bikarbonat
 
Frosting;
200 g creme cheese, philadelphia
75 g mjukt smör
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
 
Garnering:
färska bär, till exempel röda vinbär, hallon eller blåbär, citronmeliss
 
1) Sätt ugnen på 175 grader. Klä en långpanna med bakpapper.
2) Mixa smör och socker till en jämn smet i en matberedare. Tillsätt äggen ett i taget
medan maskinen kör. Mixa i yoghurten.
3) Blanda till sist i mjöl, pepparkakskrydda och bikarbonat på lite lägre hastighet.
4) Bre ut smeten i långpannan och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Prova med en sticka. Låt kakan svalna helt.
5) Frosting; Mixa alla ingredienser till en kräm. Bred sedan över den kalla kakan och skär i jämna rutor.
6) Garnera vid servering.
 

Om

Min profilbild

Jag är en gift tjej som har två underbara busgrabbar och en hund som varit min följeslagare de sista 13 åren. Vi bor i ett hus där köket är mitt bästa rum och där jag förmodligen spenderar mest tid. Mat och bak är mitt stora intresse. Jag är också matkrönikör för SöderhamnsNytt.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela