angelasmat.blogg.se

Detta är min blogg, om mitt stora intresse, mat och bak. Här kommer jag att dela med mig av min bibel, min receptbok =) Jag kommer också dela med mig av succéer, misslyckanden, tips och råd.

Fläskfilé wellington

Publicerad 2013-12-31 12:00:00 i Allmänt,

Första gången jag gjorde den här rätten gjorde jag oxfilé wellington,, men det föll mig inte riktigt i smaken, jag har nu kommit på att det faktiskt är oxfilén jag inte är så förtjust i, så nu får det bli med fläskfilé hemma hos oss!

Servera gärna med potatiskaka! Finns massa goda recept på det, men bjuder på ett bra imorgon!

Fläskfilé wellington

4 port

600 g fläskfilé

1 msk smör

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 paket smördeg

Duxellmassa;

500 g färska champinjoner

300 g rökt sidfläsk eller skinka

6 st schalottenlökar

4 msk tomatpuré

0.5 dl hackad färsk timjan

3 nypor vetemjöl att reda av med

 

Putsa filén fri från hinnor. Bryn den väl runt om i stekpanna, ca 5 minuter. Krydda. Ta upp och låt kallna helt i kylskåp.

Gör under tiden duxellmassan;

Finhacka champinjonerna, det rökta sidfläsket och löken fint. Lägg ner i en gryta och låt koka ihop så att all vätska är nästan borta.

Lägg i tomatpurén och koka i 10-15 min till.

Pudra över mjölet och smaka av med salt och peppar samt nyhackad timjan. Ställ och låt svalna.

Lägg ut smördegsplattan, ca 25 x 30 cm (för 4 port). Lägg på filén och fördela fyllningen ovanpå.

Pensla ytterkanterna på degen med ägg. Vik upp degen så att skarvarna går omlott på ovansidan. Vik upp kortsidorna och nyp ihop tills paketet är helt tätt.

Lägg paketet på ett ugnssäkert fat. Gör 2-3 hål i degen (som "skorstenar"). Pensla och garnera ev med utskurna degbitar. Pensla även garneringen och ställ fatet kallt så att degen får vila i 15-20 minuter.

Sätt ugnen på 225°C.

Grädda paketet i nederdelen av ugnen i ca 30 minuter.

 

 

 

Saffranscheesecake

Publicerad 2013-12-30 14:00:00 i Allmänt,

Det här är en perfekt grej att servera som efterrätt, speciellt till jul eller nyår!
Enkel att göra, man kan förbereda den och behöver bara ta fram den ett tag innan servering! Allt klart! =)
 

Saffranscheesecake

( lika här blir det en stor "tårta" som du får skära bitar av vid servering )

 

Pepparkaksbotten

300 g pepparkakor

75 g smör

 

Cheesecakesmeten

4 st ägg

1 1/2 dl socker

200 g Philadephiaostost

4 dl grädde

1 kuvert saffran (0,5 g)

 

Gör så här

Pepparkaksbotten;

Klä insidan av en springform med plastfolie.

Smällt smöret.

Mixa eller krossa pepparkakorna fint.

Blanda pepparkakorna och det smällt smör till en jämn smet och täck botten av springformen med geggan. Packa inte så hårt, utan bara platta ut lite.

Låt pepparkaksbottnen vila i frysen minst 1 timme.

 

Smeten;

Separera äggulor och vitor i vars sin skål.

Vispa gulorna ihop och socker tills det blivigt pösigt, tillsätt osten.

Vispa grädden fluffig ihop med saffranen och vänd ner i äggsmeten.

Vispa äggvitan till skum och vänd försiktigt ner i äggsmeten.

Häll ner äggsmeten i springformen och låt stå ett dygn eller tills cheesecaken stelnat.

Dekorera med lite krossade pepparkakor om du vill.

 

 

 

Skagencheesecake

Publicerad 2013-12-29 17:57:54 i Allmänt,

 

Skagencheesecake

( detta blir en hel tårta, så man får skära "tårtbitar" av den vid servering )

 

12 portioner

Botten;

7 st skivor kavring

75 gram smör

 

Cheesecakesmeten;

400 gram räkor med skal

4 dl creme fraiche

1 dl majonnäs

1 st Cantadou Pepparrot färskost

1/2 dl finhackad dill

2 msk röd stenbitsrom

1/2 st finhackad röd lök

4 st gelatinblad

Förslag till garnering

Räkor, citron, rom, dill, gurka osv...

 

 1. Mixa kavring och smör i en matberedare. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med avtagbar kant. Tryck ut degen i formen och ställ kallt.

2. Lägg gelatinbladen i blöt i 10 minuter. Skala under tiden räkorna och hacka dom grovt. Blanda dom med 3 dl av creme fraichen, majonnäsen och cantadoun. Blanda ner lök, dill och rom.

3. Krama ur gelatinbladen. Värm resterande mängden av creme fraichen i en kastrull. Rör ner gelatinbladen och låt smälta under omrörning. Låt svalna. Häll sedan ner i cheesecakesmeten och rör om ordentligt.

4. Häll smeten i formen. Täck med plastfolie och ställ in i kylen i minst 5 timmar eller gärna över natten. Garnera innan servering med exempelvis, räkor, rom, citron, gurka, dill och vad man vill egentligen.

 

 

Om

Min profilbild

Jag är en gift tjej som har två underbara busgrabbar och en hund som varit min följeslagare de sista 13 åren. Vi bor i ett hus där köket är mitt bästa rum och där jag förmodligen spenderar mest tid. Mat och bak är mitt stora intresse. Jag är också matkrönikör för SöderhamnsNytt.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela